UA-106469909-1

sunnuntai 14. elokuuta 2016

Mustikkakukko || Finnish Blueberry Pie With Rye Crust

Mustikkakukko eli rättänä on perinneruokaa parhaimmillaan! Leivonnainen maistuu ihanalta vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.




Vielä on hetki aikaa nauttia tuoreista mustikoista! Mielestäni tuoreet mustikat ovat parhaimmillaan sellaisenaan vaikka puuron tai jogurtin kanssa, mutta tottahan toki niitä kannattaa käyttää myös leivontaan. Onneksi siihen hommaan pakastemustikatkin yleensä käyvät mainiosti.

Ehdin nyt kesälomalla pariin otteeseen leipoa mustikkakukkoa, joka on aivan superihana perinneleivonnainen! Se yhdistää rukiin ja mustikan, eli yhdet upeimmista suomalaisista raaka-aineista. Ihan älyttömän hyvää vaniljajätskin tai -kastikkeen kanssa!




Mustikkakukko
(noin 6 annosta)

225 g margariinia (sininen Keiju)
1 dl sokeria
4 - 4 1/2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
500 g (noin 1 l) mustikoita (tuore tai pakaste)
3 rkl perunajauhoja
1/2 dl sokeria


1. Sekoita taikinaa varten sokeri, ruisjauhot (4 dl) ja leivinjauhe. Nypi joukkoon margariini. Jos taikina tuntuu kovin tarttuvalta, lisää hiukan jauhoja.
2. Painele 2/3 taikinasta uunivuoan pohjalle ja reunoille. Painele loppu taikina leivinpaperin päälle ympyrän muotoon uunivuoan kokoiseksi.
3. Sekoita mustikat (pakastemustikat jäisenä), perunajauho ja sokeri. Kaada seos vuokaan. Kippaa taikinalevy leivinpaperin avulla mustikoiden päälle kanneksi. Irrota leivinpaperi ja painele taikinan reunat tasaiseksi.
4. Paista mustikkakukkoa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Pakastemustikoista valmistettu kukko tarvitsee selvästi pidemmän paistoajan, ainakin tunnin verran. Tarjoa lämpimänä tai haaleana vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.





*************
English summary

Rye and wild blueberries are wonderful Finnish ingredients which are combined in a great way in so called "mustikkakukko". Mustikkakukko is a kind of a pie with rye crust and a lot of blueberries. In stead of pie dish, it's made in casserole and served with spoon. This traditional Finnish treat is easy to make with vegan ingredients. Serve it with plant-based vanilla ice cream or vanilla sauce. So good!


Finnish Blueberry Pie With Rye Crust ("Mustikkakukko")
(about 6 portions)

225 g margarine
100 ml sugar
400 - 450 ml rye flour
1 tsp baking powder

Filling:
500 g blueberries (fresh or frozen)
3 tbsp potato starch or corn starch
50 ml sugar


1. To make the crust, combine sugar, flour (400 ml) and baking powder in a bowl. Mix with soft margarine. If the dough is very sticky, add some more flour.
2. Press 2/3 of the dough in to a casserole, on its bottom and rims. Form the remaining dough into a shape of circle (same size as the casserole) on baking paper.
3. Mix blueberries with potato starch and sugar. Pour the mixture to the casserole.
4. With help of the baking paper, set the remaining dough on the top of the blueberries. Remove the paper and and press the dough edges together.
4. Bake the pie in 175 C for about 45 minutes. In case you use frozen blueberries, it will need longer time, at least an hour. Serve "mustikkakukko" warm or lukewarm with vanilla ice cream or vanilla sauce.




2 kommenttia:

  1. Mustikkakukko on parhautta! Ihanan rapean pehmeä kuori ja sisällä paaaaljon mustikoita :)
    Mustikat on parhaita kyllä tuoreena ja yltäkylläisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, tää on leivonnainen, jossa on tosi kunnolla mustikkaa!

      Poista