Vegaaninen kasvis-kantarellipiirakka

elokuuta 27, 2017

Tämän kantarellipiirakan mehevöittävät värikkäät kasvikset sekä täyteläinen kaurakerma.




Minulle sattui käymään niin uskomaton tuuri, että sain 10 litraa(!) kantarelleja. Ja siis todellakin sain, itse en sentään moista määrää metsästä löytänyt. Vielä kertaalleen lämmin kiitos poimijan suuntaan! Kokkasin sienistä saman tien piirakan, jonka halusin olevan paitsi vegaaninen, myös sen verran terveellisempi vaihtoehto, että sitä tohtii syödä vaikka lounaaksi tai terveelliseksi iltapalaksi isomman palan.

Pohjataikinan valmistin jo aika vakituiseksi muodostuneella reseptillä, johon käytetään maltillisesti pehmeää margariinia ja jauhoina kaura- ja kikhernejauhoja. Jos kihernejauhoja ei ole saatavilla, voit korvata nekin kaurajauholla tai vaikka vaan vehnäjauholla. Kantarellien lisäksi laitoin täytteeseen syksyn sadon antimia: sipulia, porkkanaa sekä isäni kasvimaan lehtikaalia, josta tulee piirakkaan myös kivasti väriä. Täytteen päälle kaadoin kaurakerma-ravintohiivaseoksen tuomaan mehevyyttä. Perunajauho saostaa kaurakermaseosta niin, että kokonaisuus jää sopivan kosteaksi.

Tästä reseptistä taisi tulla luonteeltaan sellainen, että se kelpaisi Sydänmerkinkin mannekiiniksi: kasviksia, kuitua, pehmeitä rasvoja ja kohtuullinen määrä suolaa - mutta silti maukasta. Toivottavasti teillä on käy kantarellisaaliiden kanssa yhtä hyvä tuuri kuin minulla!



Vegaaninen kasvis-kantarellipiirakka

Pohja:
n. 2 dl kaurajauhoja (jauhoin kaurahiutaleista blenderillä)
1 dl kikhernejauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
50 g margariinia (käytin sinistä Keijua)
1 dl maustamatonta soijajogurttia

Täyte:
300 g (1 l) kantarelleja
1 1/2 rkl öljyä
1 sipuli
1 porkkana
1-2 lehtikaalinlehteä
1/2 tl suolaa
mustapippuria

Kaurakermaseos:
1 prk (2 dl) kaurakermaa (esim. Pirkka)
1 tl perunajauhoja
ripaus suolaa
2 rkl ravintohiivahiutaleita


  1. Sekoita pohjataikinan kuivat aineet. Lisää margariini ja nypi ainekset keskenään. Lisää soijajogurtti ja sekoita tasaiseksi. Taikinan kuuluu jäädä melko kosteaksi, mutta jos rakenne on kovin löysä, lisää hiukan jauhoja. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin käsin ja esipaista sitä 200-asteisessa uunissa 7 minuuttia.
  2. Puhdista sienet ja hienonna ne karkeaksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Hienonna lehtikaali karkeaki silpuksi. 
  3. Haihduta sienistä ylimääräiset nesteet kuumentamalla niitä paistinpannulla ilman rasvaa. Tämän jälkeen lisää pannulle öljy ja sen perään kasvikset. Jatka paistamista, kunnes kasvikset ovat kuullottuneet ja sienet ovat saaneet vähän väriä.
  4. Levitä kasvistäyte esipaistetun pohjan päälle. Sekoita kulhossa kaurakermaseoksen aineet ja valuta seos tasaisesti täytteen päälle. Heilauta vuokaa kevyesti niin, että saat kermaseoksen leviämään kunnolla tasaisesti. Laita piirakka uuniin ja paista sitä vielä noin 20-25 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.




Saatat pitää näistä

2 kommenttia

  1. Voikohan tän pakastaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut, mutta epäilen täytteen menevän pakastimessa vetiseksi ja menettävän rakennettaan. En siis varauksetta voi suositella.

      Poista