Kesäkurpitsapastaa korianteripestolla

elokuuta 17, 2017

Mihin upottaa reilu määrä kesäkurpitsaa? Kesäkurpitsapasta on erittäin tehokas käyttökohde!


Kasvimaat ja kauppojen heviosastot pursuavat nyt edullista ja hyvää suomalaista kesäkurpitsaa. Eli toisin sanoen: jälleen on se aika vuodesta, kun on tarve keksiä kesäkurpitsaruokia - sellaisia, joihin kesäkurpitsaa kuluu paljon.

Reilun määrän kesäkurpitsaa saa upotettua kesäkurpitsapastaan. Kauneinta kesäkurpitsapastaa saa varmastikin leikattua vihannessorvilla, mutta omasta keittiöstäni tällaista erityishärveliä ei löydy, enkä ajatellut sitä jo valmiiksi pursuavin kaappien täytteeksi hankkia. Mutta onneksi kesäkurpitsapastaa voi tehdä vaikka ihan vaan juustohöylällä, jolloin tuloksena saa ihan kivan näköistä tagliatellea.

Kesäkurpitsapastaa voi käyttää pastan tapaan lisäkkeenä, mutta itse tykkään mieluummin syödä pastan pastana ja suhtautua kesäkurpitsapastaan ennemmin salaattina. Raaka kesäkurpitsapasta maistuu hyvältä, kun sen joukkoon sekoittaa itsetehtyä pestoa. Halutessaan kesäkurpitsapastan voi toki nopeasti käyttää pannulla, mutta kokemukseni mukaan silloin kesäkurpitsa alkaa irrottaa helposti nestettä itsestään, kun joukkoon vielä lisää suolaisen peston.

Perinteinen basilikapesto on ihanaa, mutta niin on myös korianteriversio. Pinjansiemenien tilalla voi hyvin käyttää edullisempia auringonkukansiemeniä. Juustomaista makua saa ravintohiivahiutaleista. Ostin muuten juuri Vegekaupasta Engevita ravintohiivaa, joka on tosi hyvää.

Pelkkä kesäkurpitsapasta itsessään on aika kevyt ateria, joten paistoin proteiinilisäksi tofua ja kikherneitä. Lisää ruokaisuutta saa tarvittaessa vaikka leipäviipaleesta. Hirveässä nälässä nopeasti räpsityissä kuvissa kesäkurpitsapasta itsessään jäi aika sivuosaan muiden tilpehöörien alle, mutta toisaalta kuvissa sitäkin selvemmin käy ilmi tarjoiluehdotukseni kesäkurpitsapastalle. ;)





Kesäkurpitsapastaa korianteripestolla
(2 annosta)

noin 1 kesäkurpitsa

Korianteripesto:
1 ruukku (35 g) korianteria
1 reilun kokoinen valkosipulinkynsi
1 dl pinjansiemeniä (tai auringonkukansiemeniä)
2 rkl ravintohiivahiutaleita
suolaa
mustapippuria
1/2-3/4 dl oliiviöljyä

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Mittaa kaikki peston ainekset (käytä korianterit varsineen) sauvasekoittimen kulhoon ja aja sauvasekoittimella pestoksi. Tarvittaessa ohenna pestoa vielä oliiviöljyllä.
  2. Vedä kesäkurpitsasta pitkittäin juustohöylällä ohuita nauhoja. Sekoita kulhossa sopiva määrä pestoa kesäkurpitsapastan joukkoon ja jaa seos lautasille. Tarjoa korianteripestolla maustettu kesäkurpitsapasta esimerkiksi paistetun tofun ja kiherneiden sekä leivän kanssa.

Saatat pitää näistä

2 kommenttia

  1. Ihan paras työväline kesäkurpitsapastaan (ja moneen muuhunkin suikalointiin tai siivutukseen) on japanilainen mandoliini. Harvoihin hankkimiini keittiötyövälineisiin olen ollut yhtä tyytyväinen. Kesäkurpitsasta saa tosiaan spaghetin- tai paperinohutta. Vähän pannuun oliiviöljyä ja freesaus kuumalla pannulla - eikä edes irtoa nestettä. Siemenosuus kannattaa jättää käyttämättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Japanilainen mandoliini kuulostaa mielenkiintoiselta! Piti heti googlettaa, minkälainen härveli onkaan kyseessä.

      Poista