Rapoffee & muutama sana Eat Cake! -leivontakirjasta

kesäkuuta 30, 2017

Makean kinuskin ja kirpeän raparperin yhdistelmä. <3 Rapoffee on raparperinen versio tutusta banoffeesta.



Vähän aikaa sitten huomasin somesta uuden vegaanisen Eat Cake! -leivontakirjan, jonka tekijöinä ovat Viena Jurvelin ja Kaisu Jouppi. Klikkasin itseni heti kirjaston sivuille ja varasin kirjan itselleni. Ihana ja tervetullut kirja! <3  Vegaanileivonnaiset mielletään usein ns. terveellisiksi: raakakakkuja, gluteenitonta, ”luonnollisia” makeuttajia jne. – no, kyllä te tiedätte! Raakakakut ovat kivaa vaihtelua, mutta minusta ne eivät todellakaan korvaa perinteisiä leivonnaisia. Juuri näihin ihaniin perinteisempiin leivonnaisiin keskittyy myös Eat Cake!. Resepteissä ei säästellä valkoisessa sokerissa tai vehnäjauhoissa, vaan pääosassa on maku. Kirjasta löydät ohjeet mm. korvapuusteihin, mutakakkuun, sitruuna-inkiväärilettuihin, kääretorttuun ja suola-suklaakekseihin. Jokaisesta reseptistä on myös tunnelmallinen kaunis kuva. 

Vielä en kokeillut mitään kirjan resepteistä suoraan, mutta ensimäisellä selailulla houkuttelevimmaksi osoittautui puoloffee eli puolukkainen versio tutusta banoffeesta. Puoloffee sinällään on monille tuttu kaveri, mutta nyt kun se sattui eteeni näin raparperisesongin aikaan, mieleeni juolahti tietysti tehdä sama juttu raparperista. Eli se on kai sitten rapoffee - niin kummalliselta kuin kuulostaakin. :D En ole varmaan koskaan tehnyt banoffeeta, koska ajatus kahden tosi makean (kinuski ja banaani) aineksen yhdistämisestä ilman mitään hapanta tai suolaista tasapainottavaa komponenttia ei pahemmin iske minun makuhermoihini. Mutta hapan ja makea yhdessä ovat tunnetusti loistava pari, ja muutenkin olen enemmän vähän kirpsakoiden kuin ällömakeiden makujen ystävä.

Tein kirjan reseptiin pieniä muutoksia muutenkin kuin vaihtamalla puolukat raparperiin. Muuten ohje ja idea ovat kirjasta. Ensimmäisen rapoffeen version tein piirakkavuokaan ja toisen irtopohjavuokaan. Kuvissa oleva rapoffee on irrotettu irtopohjavuoasta ja reunojen olomuodosta voi päätellä, että ensisijaisesti suosittelen tekemään leivonnaisen piirakkavuokaan. Näin myös kirjassa neuvottiin tekemään. Reunat nimittäin lähtivät kivasti hajoamaan, kun irrottelin leivonnaista vuoasta… Rapoffeeta testasin kahteen otteeseen ja kummallakin kerralla se sai hyvän vastaanoton – mutta mitäpä muuta oikeastaan voikaan odottaa näiltä aineksilta. :D

Rapoffee on oikeastaan aika kiva mökkikakkukin. Kun valmistelet komponentit etukäteen ja kokoat leivonnaisen paikan päällä, saat aika kätevästi tarjolle herkullisen kesätarjottavan. Ja pinnalle sopisi tietysti myös tuoreet suomalaiset mansikat!



Rapoffee

Pohja:
300 g (täysjyvä)digestivekeksejä
100 g margariinia

Täyte:
500 g raparperia
2 rkl sokeria
2 dl Alpro Cuisine Soya soijavispiä
2 dl fariinisokeria

Pinnalle:
1 prk (2 dl) kauravispiä
½ dl (eli loppu purkillinen) Alpro Cuisine Soya soijavispiä
1 tl vaniljasokeria


  1. Murskaa digestivekeksit pieneksi muruksi monitoimikoneessa tai esim. vahvassa muovipussissa kaulimella painellen. Sekoita joukkoon sulatettu margariini. Painele muruseos piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. (Kuvissa olevan rapoffeen tein halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuokaan. Haasteena kuitenkin oli, että reunat helposti hajoavat, kun leivonnaisen irrottaa vuoasta.) Laita pohja jääkaappiin odottamaan.
  2. Kuori raparperit ja leikkaa ne melko ohuiksi viipaleiksi. Sekoita joukkoon sokeri. Levitä raparperit uunipellille ja laita 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi. Tarkoitus on, että raparperit pehmenevät kauttaaltaan, mutta eivät vielä ala hajota. Tarkkaile siis raparpereja paiston aikana! Anna jäähtyä.
  3. Valmista kinuski. Mittaa kattilaan soijavispi ja fariinisokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 10-15 minuuttia, kunnes koostumus sakenee sopivasti. Jäähdytä.
  4. Mittaa kulhoon kauravispija ½ dl soijavispiä. Vaahdota kuohkeaksi ja mausta vaniljasokerilla.
  5. Levitä pohjan päälle raparperipalat ja valuta niiden päälle kinuski. Halutessasi jätä pieni tilkka kinuskia piirakan koristeluun. Levitä kinuskin päälle kasvivispivaahto. Koristele kinuskiraidoilla ja esim. syötävillä kukilla tai tuoreilla mansikoilla.


Vinkki! Rapoffee on nopea koota esim. mökillä, kun valmistelet komponentit etukäteen. Jos kinuski on jääkaappikylmänä liian jähmeää levitettäväksi ja koristeeksi valutettavaksi, laita se hetkeksi mikroon pehmenemään.


Saatat pitää näistä

0 kommenttia