Vegaaninen maisemakahvilan piirakka eli marja-rahkapiirakka

huhtikuuta 28, 2017

Aina yhtä ihana maisemakahvilan piirakka onnistuu vegaanisesti. Resepti taipuu helposti sesongin mukaan.


Suunnittelin tämän reseptin postaamista pääsiäiseksi, mutta lopulta en itse kerinnyt leipoa tätä kuin vasta pääsiäispöytään. Mutta tämä sopii tarjottavaksi myös muihin kevään juhliin. Kyseessä on perheessäni vuosikausia käytössä ollut resepti, joka on useaan otteeseen herkulliseksi todettu. Hyvin samanlaisella reseptillä leivottavaa piirakkaa näkee usein kutsuttavan maisemakahvilan piirakaksi, mutta tuo nimi ei meidän perheellä ole ollut käytössä. Piirakan resepti on alun perin ei-vegaaninen, mutta haluan nyt jakaa sen teille veganisoituna versiona. Täyte on alun perin valmistettu oikeasta rahkasta, jonka korvaajaksi käy hyvin Alpro Go On "soijarahka". Täytteeseen lisätään raikastukseksi sitruunamehua. Sitruunankuorikin varmasti sopisi joukkoon.

Piirakkaan on tullut kokeiltua useampia erilaisia marjoja, mutta suosiksi on noussut mustaherukka. Mustaherukka on hapan marja, jossa on reilusti makua. Marjojen sijaan piirakkaan on laitettu myös ainakin omenaa, puolukkaa ja muita marjoja, todennäköisesti varmaan raparperiakin. Niin monta kertaa tätä on leivottu, etten edes kykene muistamaan kaikkia versioita.

Piirakka on melko paksu ja mehevä, joten kannattaa valita mieluummin vähän isompi piirakkavuoka. Jos sellaista et omista, kannattanee varuiksi asettaa leivinpaperi vuoan alle yli kuohumisen varalta. Tuplaamalla ohjeen saa pellillisen piirakkaa. Pellillinen piirakkaa sopii hyvin tarjottavaksi juhliin. Huomioi kuitenkin, että pakastamista en varauksetta suosittele. Tätä vegaanista versiota en testannut pakastaa, mutta ei-vegaaninen versio on mennyt pakastimessa mössöiseksi ja vetiseksi. Jos kuitenkin testaat vaikka pienellä määrällä, kommentoi ihmeessä alle muillekin tiedoksi, miten kävi!






Vegaaninen maisemakahvilan piirakka

(10-12 palaa)
Edit. 28.8.2023 Tällä ohjeella piirakkaan tulee ohuempi pohja ja runsaasti ihanaa murua pinnalle. Tällä tavoin lapsuudenkodissani piirakka aina leivottiin. Täältä löydät ohjeeni maisemakahvilan raparperipiirakkaan, jossa pohjasta tulee paksumpi ja murua vähemmän.

Pohja ja muruseos
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
125 g margariinia
1 dl (100 g) soijarahkaa (Alpro Greek Style)
1/4 dl vettä

Täyte
300 g (eli loppu purkillinen) soijarahkaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua
n. 5 dl tuoreita tai pakastemarjoja, raparperia tai omenakuutioita (oma suosikkini on mustaherukka)


1. Sekoita pohjataikinaa ja muruseosta varten kuivat aineet kulhossa. Sekoita joukkoon hieman jäähtynyt sulatettu margariini. Tuloksena on murumainen seos. Siirrä 1/2 seoksesta toiseen astiaan.
2. Sekoita jäljelle jäävään murutaikinaan soijarahka ja vesi. Levitä taikina piirakan pohjaksi piirakkavuokaan (halkaisija noin 28-30 cm). Voit käyttää myös suorakaiteen muotoista vuokaa. Itse käytin Arabian Teema-vatia (24 cm x 32 cm).
3. Valmista täyte sekoittamalla soijarahka, sokerit, perunajauho ja sitruuna. Parhaiten saat kaiken sekaisin käyttämällä vispilää. Levitä seos pohjataikina päälle. Ripottele pinnalle marjat ja marjojen päälle vielä muruseos. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25-30 min. Paistoaikaan vaikuttaa, käytätkö tuoreita vai jäisiä marjoja. Tarjoa täysin jäähtyneenä.




Saatat pitää näistä

4 kommenttia

  1. Oletko kokeillut tehdä tätä purkkipersikoilla? Haluaisin tehdä pääsiäiseksi persikka rahkapiirakan ja mietin että onnistuisiko tällä ohjeella(joskus tein tällä reseptillä omenapiirakka ja tuli ihanaa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut, mutta eiköhän toimisi kivasti niilläkin!

      Poista
  2. Mausta en osaa sanoa mitään vielä, mitta hyvänen aika noita mittasuhteita. Pohjasta tuli onnettoman pieni (paksuus? tein ehkä reilun 1cm), murutaikinaa ja täytettä sitten aivan liikaa. En ymmärrä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Tällä ohjeella tulee tosiaan aika ohut pohja ja runsaasti ihanaa pintamurua. :) Meillä piirakka oli aina tapana leipoa näin. Blogistani löytyy myös maisemakahvilan raparperipiirakka, jossa pohjasta tulee paksumpi ja murua pinnalle vähemmän. https://www.ruokakonttuuri.fi/2020/05/maisemakahvilan-raparperipiirakka.html Lisäsin tästä maininnan reseptin alkuun. Täytettä ei ole mielestäni ollenkaan liikaa, mutta tästä piirakasta tulee ihanan muhkea ja kaikkiin pyöreisiin piirakkavuokiin se ei mahdu. Siksi olen käyttänyt mainitsemaani Teema-vatia. Harmi kuulla, että resepti aiheutti hämmennystä! Toivottavasti lopulta tykkäsit mausta ja leivot uudelleenkin. :) Tämä on yksi lempipiirakoitani.

      Poista