Parsarisotto

huhtikuuta 24, 2017

Vegaaninen parsarisotto on kevätsesongin luksusruokaa.

 

Risotot ovat aivan ihania, mutta syystä tai toisesta kokkailen niitä melko harvoin. Lähinnä risotto näyttäytyy keittiössäni, kun haluan tehdä jotain vähän juhlavampaa ruokaa vaikka viikonloppuna. Mutta toisaalta, miksi jättää risotot vain viikonloppuun, kun aika nopeasti sellaisen pyöräyttäisi arki-iltanakin?

Kokkailin sunnuntailounaaksi kevätsesonkiin sopivaa parsarisottoa. Tämä resepti on simppeli, ja siinä hyödynnetään parsojen keitinliemi risoton nesteenä. Näin saadaan kaikki parsan maut talteen. Keittämisessä kannattaa olla tarkkana, etteivät parsat pääse ylikypsymään vaan jäävät sopivan napakoiksi.

Vegaaniseen versioon ei luonnollisesti lisätä parmesaania tai voita, mutta maukas risotto syntyy myös ilman niitä. Kuullottamiseen voi käyttää laadukasta oliiviöljyä, ja sitä voi lorauttaa vähän reilummallakin kädellä, sillä juuston jäädessä pois muuta rasvaista komponenttia ei risottoon tule. Ihanaa makua antaa myös valkoviini, joka minusta on olennainen ainesosa risotossa. Halutessaan risoton voi viimeistellä ravintohiivahiutaleilla, jotka antavat juustomaista makua. Toki joukkoon voi raastaa myös vegaanista parmesaani"juustoketta", jos sellaista tykkää käyttää.



Parsarisotto
(4 annosta)

500 g vihreää parsaa
9 dl vettä
1 tl suolaa
1 kasvisliemikuutio
1 (100 g) sipuli tai pari salottisipulia
4 rkl oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 tl sitruunankuorta raastettuna
mustapippuria
1 rkl ravintohiivahiutaleita


1. Huuhtele parsat ja leikkaa tyvestä pois pari senttiä puumaista osaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi esim. paistokasarissa ja mausta suolalla. Lisää parsat kiehuvaan veteen ja keitä noin 4-6 minuuttia napakan kypsiksi. Nosta parsat vedestä reikäkauhalla ja leikkaa 1-2 cm:n paloksi. Murenna keitinveteen kasvisliemikuutio.
2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna kattilan pohjalla oliiviöljy. Kuullota sipuli ja riisi öljyssä läpikuultaviksi. Ala lisätä joukkoon viiniä ja kuumaa keitinlientä vähitellen samalla sekoitellen. Lisää uusi erä vasta, kun edellinen on imeytynyt riisiin. Jatka, kunnes kaikki liemi on käytetty. Aikaa risoton kypsymiseen kuluu yhteensä noin 20 minuuttia. Maistele riisin sopivaa kypsyyttä.
3. Mausta risotto sitruunankuorella, pippurilla ja hiivahiutaleilla. Sekoita joukkoon parsapalat. Tarjoa heti.



Saatat pitää näistä

2 kommenttia

  1. Risotto on kyllä suurta herkkua kuten parsakin! Näyttää todella herkulliselta ja ihanan simppeli ohje, meiltä taitaakin sopivasti kaikki löytyä kaapeista :)

    VastaaPoista