Tortilla-ateria: tacomaustetut soijasuikaleet, lämpimät mustapavut, tomaattisalsa ja guacamole

lokakuuta 17, 2015

Tortillat hyvien itse tehtyjen täytteiden kanssa ovat ihanaa ruokaa niihin hetkiin, kun ruuanlaitolle on riittävästi aikaa. Ne sopivat oivallisesti myös porukalla kokkaamiseen, koska erilaisia täytteitä on kiva väsäillä yhdessä.


Tällä kertaa tein tortillojen lämpimiksi täytteiksi tacomaustettuja soijasuikaleita sekä lämpimiä mustapapuja. Soijasuikaleiden makuun olen alkanut päästä vasta viime aikoina, kun kokeilin Punnitse & Säästä -kaupan soijasuikaleita. Aika moni on varmasti joskus maistanut epämääräisessä kastikkeessa uiskentelevia löllöjä suikaleita, jotka maistuvat pelkältä soijalta. Oikein selkäpiitä karmii, kun ajattelee tuollaisia sörsseleitä! Valmistustavalla ja maustamisella on tosi suuri merkitys lopputuloksen kannalta, mutta myös itse soijasuikaleissa todella on eroja. Kannattaa siis antaa uusi mahdollisuus, jos podet vihasuhdetta soijasuikaleita kohtaan.

Minä valitsin P&S-kaupasta ohuita suikaleita, jolloin niihin tarttuisi vielä paremmin makua. Pyörittelin keitetyt soijasuikaleet ensin öljyssä, sitten korppujauho-mausteseoksessa ja paistoin uunissa. Pannulla runsaassa rasvassa paistamalla lopputulos olisi varmasti ollut rapeampi, mutta myös aika paljon tuhdimpi. Näin kevyemmin valmistettunakin oli oikein maistuvaa. Suikaleiden rinnalla mustapavut valmistuvat nopeasti paistinpannulla valmiista säilykepavuista.

Guacamole ja tomaattisalsa ovat raikkaita lisäkkeitä lämpimille täytteille. Käytin sekä guacamoleen että salsaan raakaa sipulia. Jos se tuntuu liian ärhäkältä suusi tai vatsasi mielestä, kannattaa hyödyntää yksinkertaista keinoa: Laita hienonnettu sipuli siivilään ja kaada sen läpi pannullinen kiehuvaa vettä. Huuhdo sipulit sen jälkeen vielä juoksevan kylmän veden alla. Toimii!

Jos valmistaa kaikki alla olevat täytteet (tacomaustetut soijasuikaleet, lämpimät mustapavut, tomaattisalsa ja guacamole), satsista riittää noin neljälle syöjälle. Varaa täytteiden lisäksi tuoretta korianteria ja tietysti tortillalättyjä. Tortillalättyjen sijaan voi käyttää myös cosmopolitan-salaattia, joka on muotonsa puolesta kiva ja kevyempi vaihtoehto.

Tällä kertaa aterian valmistuttua nälkä oli jo niin kova, että kuvat piti räpsiä nopeasti ennen syömistä. Tämän voinee päätellä ainakin viimeisestä kuvasta, jossa näkyvästä kattauksesta jäivät uupumaan aterimet ja servetit. :) Ne muistettiin vasta, kun käytiin kiinni pöydän antimiin.







Tacomaustetut soijasuikaleet

pari-kolme reilua kourallista soijasuikaleita (käytin Punnitse ja Säästä -kaupan ohuita suikaleita)
n. 1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
3 rkl rypsiöljyä
1 ps (25 g) tacomausteseosta (Pirkka)
3/4 dl korppujauhoja

1. Laita kattilaan vesi ja kasvisliemikuutiot ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää soijasuikaleet ja keitä pehmeiksi eli noin 5 minuutin ajan. Valuta suikaleet lävikössä ja painele painele kauhan avulla ylimääräinen neste pois.
2. Sekoita öljy soijasuikaleiden joukkoon. Sekoita tacomauste ja korppujauhot keskenään. Pyörittele soijasuikaleet mauste-korppujauhoseoksessa ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. (Mahdollisesti myös grillivastus olisi voinut toimia tässä.)

EDIT Alun perin reseptissä oli 50 g (kaksi kourallista) soijasuikaleita, mutta saamieni kommenttien perusteella määrää on muutettu reilummaksi.







Lämpimät mustapavut

2 prk mustapapuja (esim. Pirkka)
tomaattisalsasta yli jääneet tomaattien sisukset
1 valkosipulinkynsi
öljyä
1 1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl suolaa
(vettä)

Paistamiseen:
1 rkl öljyä

1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy paistokasarissa. Kuullota siinä valkosipuli ja juustokumina kevyesti, varo polttamasta.
2. Lisää pavut, tomaatti ja suola. Sekoittele, kunnes seos on kuumentunut. Pavut todennäköisesti hajoavat osittain, mutta se ei haittaa. Halutessasi voit paistolastalla survoa osan pavuista hajalle. Jos seos tuntuu turhan kuivalta, lisää loraus vettä.








Tomaattisalsa

4-5 tomaattia
1 valkosipulinkynsi
1/2 sipuli
2 rkl limettimehua
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria
chiliä
tuoretta korianteria hienonnettuna

Lohko tomaatit neljään osaan ja poista niistä sisukset. (Säästä sisukset ja käytä ne lämpimiin mustapapuihin.) Kuutioi tomaatit pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli ja sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään.








Guacamole

2 kypsää avokadoa
2 keskikokoista tomaattia
1 valkosipulinkynsi
1/2 sipuli
1/2 tl suolaa
chiliä
mustapippuria
2 rkl limettimehua
tuoretta korianteria hienonnettuna

1. Puolita avokadot pitkittäin ja poista kivi. Koverra hedelmäliha kuorista lusikan avulla. Muussaa avokadot haarukan avulla karkeaksi soseeksi. Soseeseen saa jäädä sattumia.
2. Kuutioi tomaatit pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli ja sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään.







Saatat pitää näistä

0 kommenttia