perjantai 1. huhtikuuta 2016

Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka

Klassinen sitruuna-marenkipiirakka maistuu ihanan raikkaalta. Vegaaninen marenki syntyy säilykekikherneiden liemestä.



Viime keväänä vegaanipiireissä kohistiin vegaanisista marengeista, jotka valmistetaan korvaamalla kananmunan valkuainen kikherneiden tai muiden säilykepapujen liemellä. Testasin jo tuolloin näitä ihmemarenkeja - ja hämmästyttävää kyllä, ne toimivat! Tavallisten marenkien jälkeen aquafabaa eli papulientä on keksitty käyttää mm. muihin marenkipohjaisiin leivonnaisiin sekä majoneesiin. Facebookissa on jopa aiheeseen liittyviä ryhmiä, esim. Aquafaba Meringue Hits and Misses, jossa ihmiset esittelevät toinen toistaan hienompia aikaansaannoksiaan.

Testasin jo viime pääsiäiseksi vegaanista sitruuna-marenkipiirakkaa. Tuolloin marenki kuitenkin jäi alapinnaltaan vetiseksi. Loputulemana oli, että marenki vaatii jonkin kiinteyttävän komponentin. Googlettelun tuloksena löysin idean lisätä marenkivaahdon joukkoon ksantaania, jota yleisimmin käytetään gluteenittomassa leivonnassa parantamaan leivonnaisten rakennetta. Ksantaanin vaikutus marengin koostumuksen oli merkittävä; rakenteesta tuli jämäkkä ja pysyvä. Uunista ottamisen jälkeen marenki hieman laski jäähtymisen aikana, mutta säilyi silti kuohkeana useamman päivän säilytyksenkin ajan. Väitän vahvasti, etteivät syöjät arvaa kyse olevan vegaanisesta piirakasta.

Yleensä sitruunatäytteeseen käytetään keltuaisia. Itse lisäsin siihen nesteeksi kookosmaitoa tuomaan makuun täyteläisyyttä ja pehmeyttä. Kookos ei tässä kuitenkaan varsinaisesti maistu, joten uskon piirakan uppoavan myös niihin, jotka eivät ole kookoksen ylimpiä ystäviä.

Itse kikherneet ovat monipuolinen raaka-aine. Jos et kuitenkaan leivontainspiraation iskiessä keksi tai jaksa kokkailla niistä sen kummempaa, tee niistä vaikka paahdettuja kikherneitä samalla uuninlämmityksellä. Paahdetut kikherneet sopivat sellaisenaan naposteltavaksi tai vaikka keiton kaveriksi.




Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka
(n. 8 annosta)

Pohja:
100 g margariinia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 rkl vettä

Täyte:
1 1/4 dl sitruunamehua
2 tl sitruunankuorta raastettuna
2 dl sokeria
2 dl kookosmaitoa
1 1/2 dl vettä
4 rkl maissitärkkelystä

Marenki:
1 1/2 dl säilykekikherneiden lientä (= noin yhden purkillisen liemi, esim. Pirkka)
1 1/2 dl sokeria
1/2 tl ksantaania


1. Sekoita pohjaa varten jauhot, sokeri, sitruunankuori, leivinjauhe ja suola. Nypi ne sekaisin margariinin kanssa. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
2.Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (halkaisija 24 cm) ja reunoille. Jos haluat, voit tukea reunat foliosuikaleilla, ettei taikina valahda uunissa. Kannattanee öljytä folio kevyesti, ettei se jäisi kiinni taikinaan. Paista pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla 12 minuuttia.
3. Mittaa täytettä varten kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Jätä jäähtymään.
4. Mittaa kulhoon kikherneiden liemi ja vaahdota se sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeri parissa erässä samalla vatkaten. Jatka vatkaamista muutama minuutti, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Ripottele joukkoon ksantaani ja vatkaa vielä hetki, jotta se sekoittuu kunnolla vaahtoon. Tässä vaiheessa vaahto on entistäkin jäykempää ja venyvää.
5. Ota pohja uunista ja anna jäähtyä hetki. Poista foliosuikaleet varovasti. Levitä sitruunakiisseli torttupohjan päälle. Lusikoi tai pursota marenkivaahto kiisselin pinnalle. Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes marenki on kauniin kullanruskea. Varo ruskistamasta pintaa liikaa. Tarjoa piirakka hyvin jäähtyneenä.






6 kommenttia:

  1. Vau! Tämä vaikuttaa ohjeelta, jolla voi hämmästyttää ihmiset. Taidan joutua ensimmäistä kertaa ksantaaniostoksille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, näin voisi sanoa! :) Ksantaanilla on tässä olennainen merkitys, joten kannattaa lähteä ostoksille.

      Poista
  2. Todella hyvää tuli! Marenkia oli melko paksu kerros, ensi kerralla ehkä sitä hieman vähemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että maistui! Marenkia tulee melko paksusti, mutta minusta sitä saakin olla reippaasti. Makuasioita. :)

      Poista
  3. Voisiko tähän ohjeeseen liittää jotenkin nyt niin ihanat mansikat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, makumaailmaltaan mansikat, sitruuna ja marenki ovat oiva combo! Tähän leivonnaiseen en ehkä lähtisi mansikoita laittamaan, mutta taatusti ne maistuvat sellaisenaan piirakan seurana. Tähän aikaan vuodesta kannattaa siis ilman muuta kattaa samaan pöytään mansikkakulho! :)

      Poista