Vegaaniset laskiaispullat ja itse tehty mantelimassa

helmikuuta 07, 2016



"Hillolla vai mantelimassalla?" Ennen olisin valinnut varmaankin hillotäytteisen, mutta maistettuani työkaverini Leenan tekemää superherkullista mantelimassatäytteistä laskiasipullaa taisin kertaheitolla siirtyä mantelimassan kannattajiin - ellei sitten saa valita pullaa sekä hillolla että mantelimassalla!

Lapsuudenkodissani ei koskaan syöty mantelimassapullia, enkä jostain syystä ole harrastanut niitä myöhemminkään. Sen voin kuitenkin sanoa, etten taatusti koskaan vastaisuudessakaan tule ostamaan mantelimassaa kaupasta, sillä tämä itse tehty versio on aivan taivaallista ja kaiken lisäksi superhelppoa tehdä. Leenan Haarukka oikealla -blogista voi lukea vinkkejä massan valmistukseen. Valmistin mantelimassan muuten Leenan ohjeen mukaan, mutta Chocochilin inspiroimana lisäsin mukaan ripauksen vaniljajauhetta (jota voi ostaa ainakin Ruohonjuuresta ja vastaavista liikkeistä). Halutessasi voit lisätä myös vähän mantelirouhetta antamaan tekstuuria. Leenan vinkkaamana voit valita (ehkä jopa vähän yllättäen!) kuorellisista manteleista valmistetun mantelijauheen, jossa on vielä parempi maku kuin kuorituissa manteleissa. Massan ulkonäkö ei kuoren vuoksi ehkä ole herkullisin mahdollisin, mutta maku aivan ihana.

Pikkupullat syntyvät vegaanisesti ilman kananmunaa ja maitotuotteita. Ihmettelen, kuka edes on keksinyt lisätä pullataikinaan kananmunaa, joka vain kovettaa rakennetta. Jos haluat oikaista ja käyttää valmiita pullia, niin ainakin Pirkka vehnäpullat sopivat tähän tarkoitukseen mitä parhaiten. Ne tarvitsevat vain voitelun ja raesokerit pintaan sekä paiston uunissa. Lämmin suositus niille!

Kerman tilalle laskiaispulliin sopivat vaahtoutuvat kasvipohjaiset tuotteet, kuten soija- tai kauravispi. Kauravispit ovat rakenteeltaan jämäkämpiä, joten sopivat tähän tarkoitukseen vähän paremmin. Vaahtoa voi myös jämäköittää tarvittaessa Dr. Oetkerin Cream Fix -jauheella.






Vegaaniset laskiaispullat

10-12 kpl

2 1/2 dl vettä tai kasvimaitoa
1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kardemummaa
3/4 dl öljyä
n. 7 dl jauhoja

Voiteluun ja pinnalle
maustamatonta soijajogurttia (lue Kamomillan konditorian vinkit voiteluun!)
raesokeria (tai mantelirouhetta)

Täytteeksi
soija- tai kauravispiä vaahdotettuna + vaniljasokeria
hilloa tai mantelimassaa

  1. Liuota kuivahiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja osa vehnäjauhoista. Alusta loput jauhoista vähitellen ja loppuvaiheessa öljy. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot ja vaivaa hyvin. Kohota liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.
  2. Kumoa kohonnut taikina leivinpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Leivo taikina pikkupulliksi ja kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia liinan alla.
  3. Voitele pullat soijajogurtilla ja ripottele pinnalle raesokeria (tai mantelirouhetta, jos raesokeri on päässyt loppumaan niin kuin minulla...). Paista pullia 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.
  4. Vaahdota vispi ja mausta vaniljasokerilla ja tarvittaessa tavallisella sokerilla. Täytä pullat vaahdolla sekä hillolla ja/tai mantelimassalla.


Itse tehty mantelimassa


1 1/2  dl mantelijauhetta (kuorellisista tai kuorituista manteleista)
1 1/4 dl tomusokeria
ripaus vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
n. 2 rkl mantelilikööriä
(2 rkl mantelirouhetta)

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon mantelilikööriä sen verran, että tuloksena on melko notkea massa.
  2. Muotoile mantelimassa pötköksi ja kääri tuorekelmun sisään. Säilytä massa jääkaapissa tarjoiluun asti. Leikkaa viipaleiksi laskiaispullien täytteeksi. Vaihtoehtoisesti voit jättää mantelimassan koostumuksen pehmeäksi ja lusikoida pullien täytteeksi.



Saatat pitää näistä

0 kommenttia