Pataleipä ja tomaattinen kikhernetahna

syyskuuta 18, 2015

Pataleipä oli taannoin aikamoinen hittileivonnainen, ja netti onkin pullollaan erilaisia ohjeita siihen. Suosio ei ole ihme, sillä pataleipä on tosi helppo valmistaa ja lopputulos herkullinen. Yksinkertaisimmillaan pataleipä valmistuu pelkistä vehnäjauhoista, mutta voit kokeilla osaksi vaikkapa sämpylä- tai spelttijauhoja. Jotkut lisäävät taikinaan myös esimerkiksi siemeniä. Pataleivän taikina on löysä, eikä sitä vaivata lainkaan. Tästä tuleekin englanninkielinen nimi no-knead bread. Usean tunnin kohotus huoneenlämmössä antaa leipään makua, ja paistaminen tapahtuu padassa. Näin lopputuloksena on sisältä pehmeä ja kuohkea leipä, jonka kuori on ihanan rapea. Valurautapadassa lopputulos on epäilemättä kaikkein paras. Itse en kuitenkaan pataa omista, joten olen tehnyt pataleivän aina teräskattilassa. Sekin siis käy paremman puutteessa.

Pyöräytin pataleivän kaveriksi vielä tomaattisen kikhernetahnan, joka saa makua aurinkokuivatuista tomaateista ja tuoreesta basilikasta. Olen aikamoinen tahnahirmu, ja keittiössäni valmistuukin usein erilaisia paputahnoja leivän päälle ja kasvisten dipiksi. Kylläpä tämäkin italialaishenkinen tahna maistui tuoreen leivän kanssa!






Pataleipä 

6 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1/2 tl kuivahiivaa
3/4 tl suolaa
3 1/2 dl vettä

1. Sekoita suuressa kulhossa kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon reilusti lämmin vesi. Sekoita tasaiseksi mutta älä vaivaa. Taikinan kuuluu jäädä löysäksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12-24 tunniksi. (Minulla taikina tekeytyi 12 tuntia.)
2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja taita kaksinkerroin. Ripottele pinalle jauhoja ja jätä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi. Kuumenna sillä välin uuni 225 asteeseen ja laita valurautapata kansineen kuumenemaan uuniin. 
3. Ota kuuma pata uunista ja nosta taikina siihen. Laita kansi päälle ja paista uunissa noin 30 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja paista vielä noin 15 minuuttia, kunnes leipä on saanut kauniin paistopinnan. Kumoa valmis leipä padasta.

Kun valmistat pataleipää ensimmäistä kertaa, todennäköisesti ihmettelet samoja asioita kuin minä: Kuuluuko taikinan olla oikeasti näin löysää? Eikö tätä todellakaan kuulu vaivata? Eikö taikinaan tule rasvaa? Eikö leipä ota voitelemattomaan pataan kiinni? Ei huolta, kyllä tämä näin toimii! :)







Tomaattinen kikhernetahna

4 dl keitettyjä kikherneitä (tai vastaava määrä säilykkeenä)
1 dl aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
1-2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
n. 3 rkl vettä
½ dl tuoretta basilikaa hienonnettuna

1. Mittaa kapeaan korkeareunaiseen astiaan kikherneet, aurinkokuivatut tomaatit ja hienonnettu valkosipuli. Survo ne sauvasekoittimella tahnaksi.
2. Lisää pippuri, sitruunamehu, öljy sekä vettä sen verran, että saat tahnasta sopivan paksua. Tahnan ei tarvitse olla aivan sileää, vaan voit jättää siihen sattumia. Lisää lopuksi hienonnettu basilika.









Saatat pitää näistä

0 kommenttia